Zoeken naar Vlier

Vlier
Gewone Vlier Sambucus nigra MijnTuin.org.
Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten. De gewone vlier wordt door het edelhert gegeten omdat zij de plantendelen van de gewone vlier kunnen verteren. Voor veel andere dieren is de gewone vlier giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. In vlierstruiken is vaak het zwammetje judasoor te vinden.
Alles over Vlierbes of Sambucus nigra A.Vogel.
De met merg gevulde jonge loten van de vlier zijn heel geschikt om fluitjes van te maken en het hout werd voor harpen gebruikt. Nigra betekent zwart en slaat terug op de glanzende zwarte besvruchten. De Nederlandse naam vlier komt van vedel.
Gewone vlier Ecopedia.
Gewone vlier is geïntroduceerd in het noordoosten van Noord-Amerika, in Nieuw-Zeeland en in Australië. Verspreiding in Vlaanderen. In Vlaanderen is gewone vlier een uiterst algemene soort, die nagenoeg overal voorkomt. Het aantal vindplaatsen van gewone vlier is tussen de eerste en tweede karteringsperiode sterk toegenomen.
Vlier gewone Velt.
Gewone vlier Sambucus nigra is een struik of kleine boom. De twijgen en takken zijn gevuld met merg. Verwijder je dat merg, dan kun je fluitjes maken en ook blaaspijpen of proppenschieters. Gewone vlier wordt ook weleens holderboom genoemd. Gewone vlier heeft tegenoverstaande bladeren.
Gewone vlier Wikipedia.
Aan de vlier worden diverse heilzame werkingen toegeschreven. In het jaar 400 voor Christus, refereerde Hippocrates aan de vlier als zijn medicijnkastje. Andere bekende klassieke geneesheren, waaronder Theophrastus, Dioscorides en Galenus, beschouwden de vlier als een van de beste geneeskrachtige planten uit de natuur.
Vlier Sambucus nigra AnneTannes Tuin.
Een verklaring voor deze bescherming ligt erin dat vliegen over het algemeen de vlier mijden, en dus ook minder gauw zullen binnenvliegen in een keuken of een stal waar een vlier voor deuren of open vensters staat er zullen dan ook minder besmetting worden binnengebracht.
Vlier geslacht Wikipedia.
Afbeeldingen Vlier geslacht op Wikimedia Commons. Vlier geslacht op Wikispecies. Vlier Sambucus is een geslacht van snelgroeiende heesters of kleine bomen. In de lente dragen ze tuilen van witte of crèmekleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten.
Gewone vlier Sambucus nigra L.
Er kunnen wel regionale verschillen voordoen. Alle maanden waarin rijpe vruchten voorhanden zijn. Onrijpe vruchten kan men soms al eerder aan de boom of struik vinden. Soms zelfs het hele jaar door zoals bij dennen, waar de vruchtrijping jaren duurt.
Kruidengeneeskunde.be Kruiden Vlier.
Vraag eerst deskundig advies! In 1644 schreef de dagboekschrijver John Evelyn over de vlier dat als geneeskrachtige werkingen ervan bekend zouden zijn, vrijwel alle ziekten genezen zouden kunnen worden door deze plant die overal voorkwam. De boom werden magische kwaliteiten toegedicht.

Contacteer ons